sâmbătă, 19 februarie 2011

Grasimile din alimente si colesterolul

Un factor important care influenteaza cantitatea de colesterol din sange sunt grasimile din alimentatie.
Acestea sunt de mai multe feluri:

  • grasimi mononesaturate
  • grasimi polinesaturate
  • grasimi saturate
  • grasimi "trans"


Grasimile mononesaturate au ca efect scaderea colesterolului "rau" si cresterea colesterolului "bun" (daca nu stiti ce inseamna aceste tipuri de colesterol va sfatuiesc sa cititi articolele anterioare). Aceste grasimi se gasec in avocado, alune, migdale, nuci, masline, susan, ovaz, cereale integrale, ulei de masline, ulei de alune, ulei de susan, untul de arahide.
Grasimile polinesaturate scad si ele colesterolul "rau", crescandu-l pe cel bun. Asemenea grasimi putem gasi in: floarea soarelui, porumb, soia, seminte de bumbac, peste.
Grasimile saturate sunt grasimile care se gasesc in carne rosie, lapte integral, unt, branza, inghetata, ciocolata, ulei de cocos, lapte de cocos. Ele cresc atat nivelul colesterolului "bun" cat si pe cel al colesterolului "rau"
Grasimile de tip "trans" sunt cele mai periculoase deoarece cresc nivelul de colesterol "rau" si il scad pe cel bun. Acest tip de grasimi se gaseste in margarine, uleiuri partial hidrogenate, in mancarea de tip fastfood, cartofi prajiti. Grasimile "trans" au devenit alarmant de populare deoarece ele sunt foarte atractive pentru producatorii din industria alimentare, inlocuind grasimile animale folosite in mod traditional la prepararea alimentelor.
Drept concluzie, ca sa mentinem un nivel de colesterol normal trebuie sa mancam alimente care contin grasimi mononesaturate si polinesaturate, sa incercam sa reducem consumul de alimente care contin grasimi saturate si sa le eliminam complet pe cele de tip "trans".

Piramida alimentelor
Piramida alimentelor va poate ajuta sa va orientati spre o dieta echilibrata, benefica sanatatii. Produsele de la baza piramidei trebuie consumate cu precadere, iar cele din varful piramidei ocazional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu